Friendly museums Diputació de València 2019

Friendly museums

El programa «Friendly Museums» s'orienta a afavorir la inclusivitat en els museus i els serveis de la Diputació de València. Aquest programa, encara en fase experimental, naix per a combatre l'exclusió social, la discriminació i la desigualtat, i pretén facilitar la cohesió de la ciutadania mitjançant l'accés universal a la cultura.

 

El programa compta amb la col·laboració del Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM), el Museu de Prehistòria de València i el Museu Valencià d’Etnologia; tres referents de la cultura a la ciutat de València amb projecció cap a tot el territori. El programa compta amb l'assessorament i la participació de diversos actors socials, com COCEMFE.

 

Els museus inclusius de la Diputació treballen perquè qualsevol persona, independentment de les seues característiques personals, puga visitar els nostres espais, gaudir de les exposicions i participar de les activitats culturals que allí s'organitzen. També s'està treballant en la integració cultural de necessitats específiques, com la de les persones amb síndrome de Down o d'Asperger, entre d’altres.

 

«Friendly museums» està especialment pensat per a atendre la diversitat social i abordar l'accés a la cultura des d'un posicionament que permeta la major transversalitat possible. Entre els seus objectius principals destaca l'atenció a col·lectius socialment vulnerables i la possibilitat d'oferir activitats culturals adaptades a totes les necessitats.

 

Aquest programa està obert a la participació ciutadana, per la qual cosa es convida a les associacions i les federacions que treballen en l'àmbit de la inclusió a estrényer vincles amb els nostres museus i a col·laborar en la realització de nous programes adaptats a les necessitats de cada col·lectiu.

 

 

Qui pot beneficiar-se de les activitats friendly?

 

Les propostes estan pensades per a grups prèvia concertació amb els museus o serveis. Cadascun d'ells disposa d'un contacte específic per a atendre aquest tipus de visites.

Museus amb perspectiva de gènere

 

Cultura amb perspectiva de gènereEls museus del segle XXI s'han transformat. Aquells espais de contemplació passiva han esdevingut ara llocs de reflexió i interacció social i cultural. Amb tot, malgrat aquest canvi, arrosseguen determinats estereotips, fruit de la nostra herència educativa. El seu discurs museogràfic ha sigut moltes vegades excloent respecte a l'atenció a la diversitat de gènere, i pobre quant a l'empatia cap al rol de la dona en la societat.

 

La posada en escena dels museus actuals, quant al que es considera l’aspecte museogràfic, viu un procés de gran efervescència. La revisió dels rols assignats a les persones segons el seu gènere, tendeix a diluir-se hui en una societat que reclama major obertura de mires i demana enfocaments diversos. Els museus de la Diputació de València no són aliens a aquesta realitat i treballen en l'enfortiment d'una cultura plural, oberta i diversa, que reconega sense prejudicis la necessària clau femenina que ens conduïsca a una societat equilibrada.

 

El nostre subconscient col·lectiu continua mantenint formes i hàbits tradicionals, propis del patriarcat clàssic, però des dels museus de la Diputació aspirem a enriquir el nostre entorn amb un colorit mosaic de perspectives de gènere.

 

El MuVIM incorpora en la seua programació habitual activitats que estimulen el pensament crític, com el cicle de conferències «Big bang dones» que aborda el present i les perspectives de futur del feminisme. Aquest museu també ha marcat dues dates emblemàtiques per a les dones com a part del seu programa habitual d'exposicions temàtiques: el 8 de març (Dia de la Dona) i el 25 de novembre (Dia per l'Eliminació de la Violència de Gènere) s'han convertit ja en elements intrínsecs en la línia programàtica d'aquest museu.

 

El Museu de Prehistòria de València ofereix en la seua programació itinerant l'exposició «Les dones en la Prehistòria», al mateix temps que desenvolupa diferents projectes d'investigació relacionats amb el paper de les dones en el passat.

 

El Museu Valencià d'Etnologia i El Museu de Prehistòria de València participen en el projecte «Relectures. Itineraris museístics en clau de gènere», una aposta per reinterpretar tant els objectes com el patrimoni dels museus amb una visió multidireccional, buida d'apriorismes i clixés. «Relectures» és un programa col·laboratiu on participen onze museus de l'àrea metropolitana de València. Tots dos museus celebren el Dia de la Dona Treballadora amb activitats didàctiques especials obertes a tots els públics.

Imagen volver atrás