Versió per a imprimir

Buñol i Macastre rebran 55.000 euros de la Diputació per a restaurar dos immobles

  • La intervenció a l’església de Sant Pere Apòstol de Buñol inclou la restauració de la portada de l’església parroquial
  • Les noranta actuacions del pla del 2011 es repartiran enguany un total de 2.216.009 milions d’euros a totes les comarques de la província
26/06/2012

 

La Diputacióde València ha concedit 55.000 euros per a la realització de dos projectes de restauració d’edificis i infraestructures emblemàtics valencians a la comarca de la Foia de Bunyol, amb un cost de 91.296,42 euros.


 

Municipi

Entitat

Descripció

Cost del projecte

Subvenció

Buñol

Parròquia de Sant Pere Apòstol

Restauració de la portada

56.451,20

35.000

Macastre

Ajuntament

Reconstrucció de la font de la plaça de los Árboles

34.845,22

20.000

Total

91.296,42

55.000

 

 


Entre els projectes coberts per este finançament, a més d’intervencions a València, Barbotó i Mahuella, està la proposta de restauració de les fronteres, de les cobertes i de l’interior del temple a Beniferri, amb una subvenció de 35.000 euros sobre un pressupost de 62.714,63 euros.

L’església de Sant Pere Apòstol

El temple va ser construït en temps de Carles III i la seua obra es va començar el 1752. La planta del temple és de creu llatina amb tres naus d’uns trenta metres de profunditat. Les naus laterals estan dividides en quatre capelletes d’uns huit m2 cada una, voltades per cúpules semiesfèriques menudes i sostingudes per quatre arcs que s’encreuen.

La capella de la Comunió està decorada luxosament i forma un conjunt harmònic d’elements artístics en el seu espai limitat. Hi ha una Mare de Déu del Rosari, obra d’Ignacio Vergara, i un Sant Joaquim, situat a un lateral. També hi ha obres de Luis Antonio Planes, a més d’altres pintures d’Hervás, Rodilla, Esteve Teruel, i Serra, entre altres, un mostrari verdader de primera qualitat de la imatgeria de l’escola valenciana.

La portada objecte de la restauració és d’una traça fina i està flanquejada per dos parells de pilastres d’orde corinti sobre sòcol i dues columnes superposades a les pilastres més pròximes al buit de la porta llindada. Uns florons servixen de rematada, col·locats sobre la vertical de les pilastres. Frontó i cornisa, com que ressalten, permeten un joc lumínic d’un contrastat clarobscur marcat.

El seu color original tendix a l’ocre o al crema clar típics de les pedreres de Godella i de Rocafort, d’on isqué la major part de la pedra amb què es van construir, per exemple, la catedral de València, la Llotja de València o el Miquelet, entre altres monuments. La restauració començarà de forma imminent.

Noranta projectes de restauració

Per al pla del 2011, que està en execució, s’han destinat un total de 2.216.009,03 euros per a actuar en noranta projectes, entre els quals destaquen interiors i exteriors d’esglésies, antics edificis d’ajuntaments, campanes i museus etnològics, entre altres.

Les intervencions previstes pel Pla de Recuperació del Patrimoni es faran en immobles d’accés públic amb valor històric, artístic, tipològic o etnogràfic (antics forns, molins, palaus, fonts, cellers i esglésies) i d’elements integrats en estos que posseïxen una significació especial, tant per als municipis valencians com per als ciutadans de la província, siguen de caràcter religiós o civil.

El pla pretén tornar l’esplendor original a edificis significatius i estimats als pobles de la província València que, per no estar catalogats
oficialment com a Béns d’Interés Cultural (BIC), no han pogut rebre un altre tipus de subvencions que facilitaren la seua conservació i recuperació.

«Ha sigut una inversió equitativa a tota la província, d’acord amb els criteris establits en les bases del programa i amb els informes dels tècnics del Servici de Cooperació Municipal de Béns Culturals, que han seleccionat els projectes de restauració en funció de la urgència de les actuacions, del valor arquitectònic i històric de cada edifici i de l’interés local de la construcció en cada municipi» —ha explicat el vicepresident de la Diputació, Juan José Medina.


Compromís de la institució provincial

Des de l’any 2000 i fins a l’actualitat, les subvencions del Pla de Recuperació del Patrimoni de la Diputació de València han arribat a totes i cada una de les comarques de la província. La darrera, la del 2011, s’ha adjudicat recentment; per este motiu, el vicepresident Medina ha recordat que «fou un compromís assumit per la Diputació amb tots i cada un dels ajuntaments de la província de València que la corporació ha volgut complir i tirar endavant, atesa la bona acollida de la iniciativa per part dels consistoris locals, els quals, a més de preocupar-se pel seu patrimoni, veuen en estes actuacions la potenciació dels seus atractius com a reclam turístic».

Abans que res, segons el vicepresident de la Institució Provincial, «el que la Diputació de València es va plantejar des del primer moment va ser assumir el deure de treballar en la conservació d’obres importants que són testimoni de la nostra història i de la nostra cultura i ajudar alhora tots els ajuntaments a fer la important inversió econòmica que això suposa, i d’esta manera complir també la funció bàsica d’esta Institució: estar al costat de tots i cada un dels municipis de la província».

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet