Versió per a imprimir

Cinema i feminisme: “Tenim el poder de la taquilla. Les pel·lícules de dones cal anar a veure-les”

  • L'assagista i crítica de cinema Pilar Aguilar reivindica en el II Feminari de la Diputació de València el poder del públic per a “lluitar contra els valors del sistema patriarcal que es transmeten en el cinema”
  • Expertes reunides en una taula sobre Comunicació destaquen l'escassa representació de les dones en els àmbits de poder en els mitjans de comunicació i el setè art
Imagen
07/06/2017

El cinema, la televisió o la premsa són un reflex del món, o almenys tracten de mostrar una visió sobre el mateix. Precisament per açò, també són un espill en el qual mirar-nos. Per a l'assagista i crítica de cinema Pilar Aguilar el sector mediàtic és un clar exemple del sistema patriarcal en el qual, segons assenyala, està instal·lada la nostra societat, la qual cosa no obstant açò no li fa perdre l'optimisme: “Tenim el poder de la taquilla. La pel·lícules de dones cal anar a veure-les”, ha declarat.

 

Aguilar és una de les expertes que ha participat en una taula redona sobre Comunicació en el II Feminari de la Diputació de València. Al costat d'ella, la periodista Charo Nogueira i la vicedegana de la Universitat Carlos III de Madrid, Concepción Cascajosa. Ambdues especialistes han destacat l'escassa representació de les dones en els àmbits de poder en els mitjans de comunicació, així com la falta de reconeixement al seu treball en el sector.

 

“Les dones en els mitjans de comunicació no tenim poder. Si ens anem als consells d'administració dels periòdics la immensa majoria són homes”, ha assegurat Nogueira, qui no obstant açò ha parlat de les oportunitats que brinden les noves tecnologies per a l'àmbit del periodisme, com les xarxes socials i els blogs. “Alguna cosa s'està movent, encara que siga a colp de trending topic. Tenim una nova plaça pública en construcció en la qual podem fer sentir la nostra veu”, ha indicat.

 

Per la seua banda, Concepción Cascajosa ha aprofundit en les causes de la falta de reconeixement de les dones en la xicoteta pantalla. En resposta a la pregunta “Per què no es parla de les dones que han treballat en televisió?”, Cascajosa ha explicat que en molts casos aquestes manques vénen donades per la presència del gènere femení en àmbits no valorats des d'una visió crítica, al que ha al·legat que “cal parlar de dones directores de cinema, però també de dones productores, guionistes i periodistes”.

 

Enfront d'aquesta situació, l'assagista i crítica de cinema Pilar Aguilar ha reivindicat el paper del públic per a “lluitar contra els valors del sistema patriarcal que es transmeten en el cinema”, mentre que la vicedegana de la Universitat Carlos III de Madrid ha assenyalat que “si s'obvia parlar de determinats gèneres televisius i professions s'està obviant la labor de les dones”. Davant açò, totes les intervinents han advocat per seguir avançant per a col·locar i fer valdre el treball femení en el sector.

 

*Imatges de video disponibles en FTP Diputació de València*

Video taula redona sobre Comunicació
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet