Versió per a imprimir

De l'aula a la muntanya

  • Els alumnes de primer curs de tècnics forestals de l'Escola de Requena conclouen les seues pràctiques d'aprofitament en la zona d'El Almendro
Una vez en la finca, los alumnos se ponen su ropa de trabajo con las perneras y
17/06/2012

 

 

L'Escola de Viticultura i Enologia de Requena està finalitzant el curs 2011-2012 i els alumnes que van començar al setembre els seus estudis de tècnic mitjà o superior en matèries forestals ja es manegen sense ajuda per a treballar en el camp d’El Almendro, que dista pocs quilòmetres de la seu de l'escola a Requena.

Els professors Miguel Ángel Argilés i Manuel Gutiérrez han acompanyat una dia més a un grup de 20 alumnes a realitzar pràctiques d'aprofitament fuster.

Abans d'eixir de l'escola, comproven el nivell de preemergència decretat per a cerciorar-se que és inferior a nivell 3 i, per tant, es pot realitzar una tala en la muntanya.

Una vegada en la finca, els alumnes es posen la seua roba de treball amb els camals i cascos necessaris per a la seua seguretat i preparen les ferramentes per a realitzar les pràctiques previstes.

Tots atenen les instruccions que Manolo Gutiérrez els va dibuixant en un llistó per a indicar com realitzar el tall en la base del pi que talaran per a aclarir una zona massa poblada.

Els alumnes participen un a un en els passos que van sent supervisats segon a segon. La motoserra s'arranca en el sòl o entre les cames amb el fre posat. «És important que sàpien el que estan fent; els avisem quina és la forma segura de treballar amb les motoserres o els cables del tractor. De principi de curs a ara han agafat molta soltesa i ja se'ls pot deixar treballar amb més independència», comenta Gutiérrez.

Una escola reconeguda

Els passos que cal seguir, els coneixen perfectament amb la teoria que han aprés en les aules. L'alumne David Alemany comenta que «a mi em recomanaren esta escola perquè és molt reconeguda i estic en la residència des de setembre. La veritat és que poder estudiar i treballar enmig de la natura és un luxe i en esta finca havem fet moltes pràctiques com les de hui.És una cosa natural per a nosaltres, però es que tinc molta sort d'estar ací».

Els treballs de fitació, esbrancat, escorçat i transport es van realitzant per torns, però tots els alumnes estan al corrent de mirar com ho fan els seus companys i posar el muscle si cal.

Ells també, els majors d'edat amb permís de conduir, poden manejar el tractor de cadenes, skidder o forwarder per a transportar els fustos des del lloc de fitació (on s’ha talat) i la processadora per a triturar la fusta que es destina a diversos usos.

Miguel Ángel Argilés menciona que en este tipus de fusta triturada té un paper important en el medi ambient i en la indústria. «L'aprofitament forestal no tracta de despoblar les muntanyes sense més, cal viure en el nostre entorn amb sentit.En la zona mediterrània, com la nostra, cal aclarir moltes zones que són molt denses, fer tallafocs, etc., i les possibilitats que tenim amb la matèria que s'extrau serà objecte d'un segment de mercat per a ús industrial i domèstic en què els nostres alumnes també poden tindre una altra eixida professional més.»

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet