Versió per a imprimir

El professor Francesc-Xavier Llorca Ibi guanya el 20é Premi Bernat Capó, de difusió de la cultura popular

  • Francesc-Xavier Llorca Ibi, professor de la Universitat d’Alacant, s’alça amb el 20é Premi Bernat Capó, de difusió de la cultura popular gràcies a “Gat Vell. Recull de fraseologia marinera tradicional”, que parla de dites frases i refranys propis de la gent del mar
  • Dènia acull la cerimònia d’entrega del guardó més important de difusió de la cultura popular, dotat amb 6000 euros i la publicació de l’obra
Imagen
29/09/2018

El 20é lliurament del Premi Bernat Capó va tindre lloc el divendres a Dènia. El professor de la Universitat d’Alacant Francesc-Xavier Llorca Ibi va ser el guanyador gràcies al seu projecte “Gat Vell. Recull de fraseologia marinera tradicional”. Aquest certamen és el més important en l’àrea de la difusió de la cultura popular. El guardó està dotat amb 6000 euros i la publicació de l’obra per part d’Edicions del Bullent.

 

Gat vell, l’obra guanyadora, és un text que parla de dites frases i refranys propis de la gent de mar. Un repertori fraseològic que tingué -en el seu origen- una funció educativa, crítica, lúdica i amb valor estètic, transmés per tradició oral de generació en generació, i que conforma un producte etnopoètic de primer orde. L’objectiu principal del treball és crear una narració contextualitzada de les produccions populars generades en uns modes de vida en vies de desaparició, per tal que les generacions del segle XXI -urbanitzades i tecnificades- les puguen entendre i assumir com a pròpies.

 

Cal tenir en compte que la fraseologia marinera, amb el refrany com a exponent màxim, és una elaboració cultural que naix en un moment i context concrets. Temps en què les societats marineres seguien el ritme de la naturalesa tant en la vida diària com en les activitats de pesca i navegació. El record d’aqueixa manera de viure ha quedat fossilitzat en la fraseologia. Una circumstància que dóna un valor cultural enorme als refranys i dites perquè conserven el testimoni d’una forma de viure mil·lenària a la Mediterrània. Un patrimoni que cal posar en valor i difondre per salvaguardar-lo de l’oblit. Veus, dites i sons que no moriran mentre hi haja gats vells que miolen a la lluna amb paraules de mar.

 

Francesc-Xavier Llorca Ibi(Benidorm, 1964) es llicenciat en Filologia Hispànica  (orientació de Filologia Valenciana) per la Universitat d’Alacant i doctor en Filologia Catalana amb la tesi “El llenguatge mariner de la Marina” (1998). Catedràtic d’Ensenyament Secundari en excedència, actualment és professor titular de la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant. Premi a l’excel·lència docent en el curs 2013-2014 atorgat pel Consell Social de la Universitat d’Alacant, els seus camps d’investigació són el lèxic, la toponímia i la cultura popular. Té diversos llibres i articles publicats, molts dels quals fan referència al món mariner i la cultura popular i entre els quals destaquen “Als peus de l’Aitana. Toponímia i paisatge des de Sella” (2007), “Llengua d’arraix. La parla almadravera valenciana” (2008), “Diccionari del lèxic de les poesies d’Ausiàs March” (2008), “Rondalles de la Marina” (2009) o “Reconosimiento de los Estrechos de Magallanes y de San Viçente (1621)” (2010). Ha participat en congressos internacionals a València, Barcelona, A Coruña, París, Filadèlfia, Oxford, Roma, Zurich i Leeds, entre altres.

 

Llorca ha declarat que “rebre el premi Bernat Capó suposa, per una banda, un dels majors reconeixements socials i culturals a què puga aspirar un investigador de la cultura popular en el panorama estatal; i, per l’altra, una de les majors satisfaccions personals que pot rebre un ciutadà preocupat per la pervivència de la cultura autòctona mediterrània”.

 

També ha expressat el seu agraïment a les institucions organitzadores per atorgar-li “aquest reconeixement carregat de prestigi per la rigorositat intel·lectual que ha tingut aquest premi des dels seus inicis, on grans figures de la recerca etnològica valenciana s’han vist reconeguts gràcies a l’esforç d’institucions com Edicions del Bullent, Museu Valencià d’Etnologia, Ajuntament de Dénia, MACMA i IECMA. Autors de la talla de Joan Pellicer, Joan Borja, Ángela Menaches, Ruth de la Puerta o Francesc Gisbert, per esmentar sols alguns dels guardonats, són mostra d’aquesta afirmació”.

 

I, sobretot, ha dedicat el premi a la gent de mar: “vull considerar el premi com un reconeixement a tots els homes i les dones, fills i filles de la mar, que han sabut crear, conservar i transmetre un patrimoni lingüístic i conceptual que els nous temps van esborrant. Aquest treball no hauria aplegat a bon port sense la pacient i sàvia col·laboració coral de persones que van viure, estimar i patir la vida dins de la mar. No sense raó, es diu que hi ha tres classes d’hòmens: els vius, els morts i els qui van per la mar.”

 

El jurat ha estat format per Jorge Cruz(conservador del Museu Valencià d’Etnologia), Núria Sendra (editora d’Edicions del Bullent) i Eva Mompó (conservadora del Museu Valencià d’Etnologia). En concedir el Premi Bernat Capó a l’obra “Gat Vell. Recull de fraseologia marinera tradicional” ha valorat l’abast geogràfic del treball, el rigor en la recopilació de fraseologia i  el treball etnolingüístic realitzat.

 

Durant l’acte hi ha hagut parlaments de Carles Cano (ambaixador de la lectura), Rafa Carrió (regidor de Cultura de Dénia), Francesc Tamarit (director del Museu Valencià d’Etnologia), Núria Sendra (editora d’Edicions del Bullent) i Vicent Grimalt (president de MACMA i alcalde de Dénia).

 

A la vetllada hi ha hagut actuació musical del professor de dolçaina i director Pasqual Salort Aguilar, acompanyat d’Àlex Velázquez al piano i Pep Aguilar a les percussions.

 

Les entitats col·laboradores i organitzadores del premi i l’acte d’entrega són Edicions del Bullent, el Museu Valencià d'Etnologia, l'Ajuntament de Dénia i la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta, que aporta el grup de música que amenitza la vetllada.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet