Versió per a imprimir

Els municipis de menys de 10.000 habitants multipliquen per 4 les ajudes de la Diputació per a serveis socials

  • La corporació destinava 3.950.000 euros a 187 ajuntaments i ens locals en 2015. En 2018 arriba a 215 poblacions amb una inversió de 12.250.000 euros, un 30% més que en l'exercici anterior
  • Amb la base d'un model centrat en la prevenció i la justícia social, els consistoris han vist incrementada l'ajuda per a pobresa energètica, atenció a domicili, inserció i emergència social
Imagen
20/09/2018

Els municipis de menys de 10.000 habitants han vist multiplicada per quatre l'aportació de la Diputació de València per a serveis socials bàsics en 3 anys. En 2015, la corporació destinava 3.950.000 euros a 187 ajuntaments i ens locals, mentre que en 2018 l'àrea d'Inclusió Social ha gestionat una partida de 12.252.558 euros per a garantir aquests serveis bàsics a 215 municipis. Del 0,87% del pressupost total de la Diputació en 2015 s'ha passat a destinar a serveis socials un 2,59% d'aquest pressupost en el present exercici.

 

Amb la base d'un model centrat en la prevenció i la justícia social, els consistoris han vist incrementades les ajudes per a pobresa energètica, atenció a domicili, inserció i emergència social. Una inversió en serveis socials bàsics que no ha deixat de créixer al llarg de la present legislatura, amb l'objectiu de construir una atenció social primària digna, que vertebre el territori i estiga dotada econòmicament per a donar resposta, sense discriminació, a les necessitats de les persones.

 

En aquesta línia s'han expressat el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, i la responsable d'Inclusió Social, Teatres i Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, davant desenes d'alcaldes i alcaldesses i responsables de serveis socials locals, analitzant el model de la Diputació al costat dels tècnics de la corporació, que estan a la disposició dels ajuntaments per a resoldre els dubtes que puguen sorgir en la tramitació i gestió de les ajudes.

 

El president i la diputada han coincidit en l'aposta per seguir incrementant aquesta partida social de cara al pressupost de 2019. En paraules de Rosa Pérez Garijo, “els serveis socials no poden funcionar si no disposen dels mitjans humans que toca, així com d'un respatler administratiu que allibere als professionals d'ocupar-se de la part burocràtica”.

 

La titular d'Inclusió Social ha destacat el treball dels ajuntaments en aquesta matèria, i ha posat com a exemple les sol·licituds de dependència, que “en els municipis de menys de 10.000 habitants se solucionen en el 100% dels casos”. Rosa Pérez Garijo ha recordat a tècnics i responsables locals que el passat any la Diputació es va comprometre a implantar l'assistència jurídica en aquest àmbit dels serveis socials, a petició dels propis ajuntaments, i ho ha complit.

 

Assistència jurídica

 

Com a novetat en l'actual exercici destaca precisament l'assessorament jurídic als ajuntaments i mancomunitats de més de 5.000 habitants, amb subvencions per a contractar a un advocat o advocada amb la finalitat d'orientar en l'àmbit jurídic a aquests ens locals en matèria d'assistència social.

 

Un altra de les dades destacades en la gestió d'aquests serveis socials en els últims 3 anys és la disminució del ràtio en l'atenció professional, passant d'un treballador per cada 5.400 habitants en 2015 a un treballador per cada 2.091 habitants en 2018. També han millorat considerablement en aquest període el suport administratiu i les ajudes per a la mobilitat, que a l'inici de la legislatura no existien per a ens locals i actualment aconsegueixen a 26 d'aquests ens, que interactuen amb 157 ajuntaments.

 

Els alcaldes i alcaldesses i els treballadors socials i regidors de Benestar han intercanviat experiències amb els responsables de la Diputació, que han pres nota dels problemes que sorgeixen en els municipis en la gestió dels serveis socials i les necessitats dels usuaris. A Navarrés, per exemple, proposen l'engegada d'un sistema de cerca de persones per a evitar desaparicions i ajudar a les famílies en casos d'Alzheimer o demència senil. Altres consistoris expressen les seues dificultats per a disposar de treballadors socials, la qual cosa, en opinió de Rosa Pérez Garijo, podria resoldre's amb una borsa comuna de professionals a la qual pogueren accedir tots els ajuntaments.

Els municipis de menys de 10.000 habitants multipliquen per 4 les ajudes de la Diputació per a serveis socials
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet