Versió per a imprimir

Els xiprers ignífugs d'Imelsa acaparen l'atenció de científics i institucions

  • Els motors de busca d'Internet enregistren més de 54.000 entrades relacionades amb este tema
  • Les investigacions del Departament d'Arbres Monumentals d'Imelsa s'emmarquen en el programa europeu CypFire
Parcel·les experimentals de xiprers del projecte CypFire Jérica. Incendi d'Andil
16/09/2012

 

La comunitat científica nacional i internacional s'ha interessat per les investigacions del Departament d'Arbres d'Imelsa sobre la utilització de xiprers com a barreres naturals contra el foc.

Una de les primeres institucions a mostrar el seu interés fou el Grup d'Incendis Forestals del Centre d'Investigació Forestal (CIFOR) de l'INIA. Es tracta d'un centre d'investigació de referència nacional pertanyent al Ministeri d'Economia i Competitivitat que ha mostrat la seua disposició per a desenvolupar investigacions conjuntes en laboratori en relació amb la inflamabilitat i combustibilitat dels xiprers de les parceŀles.

Així mateix, l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) treballa ja en coŀlaboració amb el Departament d'Arbres Monumentals d'Imelsa per a avançar en el coneixement del comportament dels xiprers en casos d'incendis forestals.

D'altra banda, el secretari tècnic conjunt del programa MED de la Unió Europea ha valorat positivament el desenvolupament de les investigacions d'Imelsa i la seua repercussió mediàtica. MED és un programa europeu de cooperació transnacional amb socis de tretze països, l'objectiu del qual és reforçar la competitivitat, l'ocupació i el desenvolupament sostenible d'esta zona.


El noranta per cent dels xiprers experimentals, fora del perill de les flames

Després de l'incendi forestal d'Andilla, que es va declarar el proppassat 29 de juny, tècnics d’Imelsa van visitar les parceŀles experimentals de xiprers i constataren que havien sobreviscut el 90% dels exemplars. La barrera, formada per 946 xiprers de distintes espècies i varietats amb una altura de fins a 9 m, va quedar completament rodejada pel foc. No obstant això, la vegetació limítrof formada per un bosc mixt de pins blancs, alzines, roures de fulla menuda, coscolls, ginebres, savines i argilagues va quedar completament calcinada.


Un seminari monogràfic al Jardí Botànic de València

El pròxim dia 27 de setembre se celebrarà un seminari al Jardí Botànic de València, organitzat per Imelsa i dirigit pel director del seu Departament d'Arbres Monumentals, que reunirà experts per a debatre sobre l'ús dels xiprers per a combatre els incendis forestals.


Una espècie característica dels països mediterranis

El xiprer mediterrani o xiprer comú presenta una sèrie de característiques morfològiques i ecològiques que el fan especialment interessant en la lluita contra els incendis forestals: menor inflamabilitat i combustibilitat que altres espècies, baixa emissió de partícules incendiàries, disminució de la biomassa present en la superfície i acció com a tallafocs, la qual cosa dificulta l'avanç del foc de copa i de sòl i els incendis explosius. El xiprer comú és una espècie mediterrània característica del nostre paisatge que està present a les zones urbanitzades i segones residències en forma de tanques o en l'agricultura per a la protecció dels cultius; una planificació del territori que integre la plantació d'esta espècie en forma d'escuts i faixes estratègiques contribuirà a facilitar el control dels incendis forestals. 

                                                                                                    
El programa CypFire es desenvolupa a nou països

Elprojecte europeu «CypFire–Barrières vertes de cyprès contre l’incendie: une solutión faisable, écologique et économique pour sauvegarder les régions méditerranées»està cofinançatper fons FEDER del programa MED de la Unió Europea, i es desenvolupa en coŀlaboració amb dotze centres de R+D+I de nou països de l'arc mediterrani (Itàlia, França, Portugal, Grècia, Malta, Espanya,Tunísia, Israel i Turquia). 

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet