Versió per a imprimir

José Bruno Villalba guanya el Certamen de Relats sobre la Malaltia Crònica

  • La presidenta del jurat d’Abbott, Carmen Posadas, ha valorat el vessant humà que reflectixen les més de cinc-centes narracions presentades
  • Amparo Mora, diputada de Sanitat: «Un concurs així és la millor forma d’alçar la veu sobre el que senten els pacients crònics»
  • Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), cada vegada hi ha més persones d’edat avançada i amb patologies cròniques. L’any 2000, les condicions cròniques van representar el 59 % de la mortalitat total al món; el 2020, el 78 % de la població tindrà algun tipus de malaltia crònica.
Les autoritats amb els premiats
21/11/2012

 

L’Hospital General Universitari de València ha acollit este matí la celebració del II Certamen de relats sobre la malaltia cònica, que convoca la firma Abbott.

El guanyador ha sigut el valencià José Bruno Villalba, per la seua obra Lluvia en el cristal, que narra la història en primera persona d’un pacient amb esquizofrènia. Juan Jesús Luna ha rebut un dels accèssit pel seu relat La Repúblicadel olvido, i el segon accèssit ha sigut per a Francisco López, per la seua obra La nave de los locos.

La vicepresidenta de la Diputació de València i responsable de l’Àrea de Benestar Social i Sanitat, Amparo Mora, ha manifestat que «estar prop dels pacients crònics, que passen molt de temps en estes instaŀlacions, fa que visquem molt de prop la seua manera de veure la vida, la seua forma d’afrontar les malalties, els avanços i els retrocessos en els tractaments, però sobretot ens donen l’oportunitat de descobrir persones que mostren els seus sentiments més profunds, que els fan grans i ens donen l’oportunitat de compartir amb estos unes vivències verdaderes i profundes».

«A més a més, el fet que tot açò es puga plasmar en uns relats que conten les vivències d’estos pacients a unes altres persones que patixen, a familiars i a la societat en general, és la millor forma d’alçar la veu perquè se sàpiga allò que pensen i senten els malalts crònics, de prendre consciència dels pilars fonamentals de les persones i de la nostra existència», ha afegit Mora.

Amparo Mora ha conclòs la seua intervenció agraint a la Fundació Abbott el seu compromís social, i també a la presidenta del jurat, Carmen Posadas, per haver-s’hi implicat en un assumpte de gran sensibilitat, com és la valoració dels relats, molts dels quals els han escrit els pacients.

 L’acte ha comptat amb la presència del director general de la Fundació Abbott, Antonio Bañares, del director general d’Avaluació, Qualitat i Atenció al Pacient de la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana, Ignacio Ferrer, del gerent de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica (Fisabio), Domingo Orozco, i del director gerent de l’Hospital, Sergio Blasco.

 

Les malalties cròniques

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), cada vegada hi ha més persones d’edat avançada i amb patologies cròniques. L’any 2000, les condicions cròniques van representar el 59% de la mortalitat total al món; el 2020, el 78% de la població tindrà algun tipus de malaltia crònica.

El 75% de la despesa sanitària està associada a la cronicitat. L’assistència a pacients crònics a la Comunitat suposa el 80% de les consultes d’atenció primària, el 60% dels ingressos hospitalaris i el 33% de les urgències i un elevat consum dels medicaments.

A la Comunitat Valenciana residixen més de 148.000 pacients que reben més de deu tractaments diferents i prop de 1.700 reben fins a vint tractaments.

 

Fundació Abbott

La Fundació Abbottes va crear en el laboratori farmacèutic Abbott España el 2003 per a contribuir a millorar la salut pública. Entre els seus fins fundacionals es troba fomentar la investigació científica i tècnica a Espanya, potenciar la formació continuada dels professionals de la salut i desenvolupar accions que contribuïsquen a la millora de la sanitat espanyola en dinàmiques d’intercanvi i coŀlaboració amb institucions, comunitats autònomes, entitats i organismes compromesos amb este fi.

Recursos de l'acte
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet