Versió per a imprimir

Josep Bort: «Apostem fermament pels Paratges Naturals Municipals perquè són part de la nostra idiosincràsia i potencial turístic»

  • El diputat de Medi Ambient ha participat en l’acte inaugural de la I Jornada de +Paratges Naturals Municipals celebrada a la Casa de la Cultura d’Alzira
  • Aquest fòrum ha servit per a reflexionar i establir estratègies conjuntes d’actuació encaminades al manteniment i conservació d’aquests entorns naturals
Imagen
06/04/2017

El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha defensat l’aposta de la Diputació de València pels Paratges Naturals Municipals com a «elements idiosincràtics del nostre medi natural, cultural i amb un elevat potencial turístic». Així s’ha expressat durant la seua intervenció a l’acte inaugural de la I Jornada de +Paratges Naturals Municipals, celebrada a la Casa de la Cultura d'Alzira i organitzada per la Diputació de València, la Xarxa de Municipis Valencians Cap a la Sostenibilitat i el mateix Ajuntament d'Alzira.

 

Josep Bort ha incidit en que des de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València «estem fomentant la creació, el manteniment i la conservació dels Paratges Naturals Municipals». En aquesta línia, el diputat ha remarcat «la necessitat, a través de la Xarxa de Municipis Valencians Cap a la Sostenibilitat, d’establir un consens que permeta articular actuacions de millora de forma conjunta», donat que els Paratges Naturals Municipals «no només conformen el nostre entorn natural, sinó que formen part de la nostra cultura, la nostra idiosincràsia i  del nostre potencial turístic», ha indicat.

 

L’acte d’inauguració d’aquestes jornades també ha comptat amb la presència de l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez i del director general del Medi Natural i Avaluació Ambiental, Antoni Marzo.

 

Diego Gómez, ha considerat «necessari» efectuar una reflexió al voltant del present i el futur dels Paratges Naturals Municipals, ja que «actualment ens debatem entre una visió molt ecològica i proteccionista i una perspectiva orientada a l’obertura d’aquests entorns, que està acompanyada de la contrapartida de desprotegir els paratges», ha explicat Gómez. L’alcalde de la capital de la Ribera Alta ha coincidit en que els Paratges Naturals Municipals «determinen la nostra idiosincràsia com a poble i la de les persones que viuen al seu voltant», alhora que ha recalcat el compromís de la ciutadania d’Alzira en protegir el seu entorn natural. Gómez ha destacat que el fet de «vincular els paratges naturals amb els municipis constitueix una visió de futur», pel que resulta «molt important recuperar el sentit dels paratges naturals, donar a conèixer la seua vitalitat i projectar una visió de canvi, sostenible i d’acord a la realitat del segle XXI».

 

En última instància, Antoni Marzo ha explicat que correspon als Consistoris «proposar els diferents espais, d’acord amb els valors naturals i culturals dels mateixos, per a que el Consell procedisca a la seua declaració com a Paratges Naturals Municipals». L’alt càrrec del Consell ha defensat que aquests entorns naturals, en el seu conjunt, «formen part de la Xarxa Valenciana d’Espais Naturals Protegits, la qual ha sofert un procés de reversió que estem tractant de pal·liar». Marzo ha agraït la iniciativa de la Diputació de València alhora de convocar aquesta jornada i el suport que està prestant als Paratges Naturals Municipals «en el marc d’una conjuntura on resulta més necessària que mai la col·laboració i coordinació entre administracions per a la recomposició de la Xarxa Valenciana de Paratges Naturals Municipals», ha recalcat.

 

Ruta teatralitzada per La Murta

 

Durant el transcurs d’aquesta jornada ha tingut lloc la presentació del treball Els Paratges Naturals Municipals, participació i conservació i oportunitats per a un desenvolupament sostenible, realitzat pel professor de Gestió de la Conservació del Medi Natural en l’EPA La Malvesia, Federico Llorca, i de l'Institut Imedes.

 

Una part del programa s'ha enfocat a detallar quin tipus d'experiències dinamitzadores s'estan portant a terme als Paratges Naturals Municipals. I entre aquestes, destaca la realització d’una ruta trealitzada al paratge de La Murta i La Casella, presentada pel regidor de Medi Ambient al consistori d'Alzira, Pep Carreres.

 

El simposi s’ha completat amb una ponència sobre Accessibilitat del Paratge Natural Municipal dels Rodanes, a càrrec del tècnic de Medi Ambient de Vilamarxant, Salvador Villalba, a més d’abordar les Infraestructures d'ús públic en el Paratge Natural Municipal Els Calderons, per part del tècnic de Medi Ambient de Chulilla, José Luis Rodrigo.

 

 

* MATERIAL DE VÍDEO DISPONIBLE EN EL FTP DE LA DIPUTACIÓ.

Josep Bort, diputat de Medi Ambient.
Josep Bort, diputat de Medi Ambient.
Antoni Marzo, director general del Medi Natural i Avaluació Ambiental.
Antoni Marzo, director general del Medi Natural i Avaluació Ambiental.
Diego Gómez, alcalde d'Alzira.
Diego Gómez, alcalde d'Alzira.
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet