Versió per a imprimir

La Diputació aprova el pressupost del 2013 amb els vots del PP i l’oposició del PSOE, de Compromís i d’EU

  • Alfonso Rus: «Ens havem apretat el cinturó i havem intentat establir uns pressupostos seriosos i jugar amb allò que tenim»
  • Els comptes generals ascendixen a un total de 397.979.308,41 euros i creixen per a mantindre el nivell inversor als municipis i duplicar l’amortització de deute
20/11/2012

 

La Diputacióde València ha aprovat en el Ple d’este matí el Pressupost General de la institució per al 2013, que ascendix a un total de 397.979.308,41 euros i creix un 8,68 % per a mantindre el nivell inversor als municipis i duplicar l’amortització de deute.

 

Amb dènou vots a favor del PP i dotze vots en contra del PSPV-PSOE, Compromís i EU, la corporació provincial aprova uns comptes que, segons el president Alfonso Rus, «són el resultat d’una gestió prudent i coherent que aposta per ajudar els ajuntaments i les persones».

 

«Ens hem apretat el cinturó i hem intentat establir uns pressupostos seriosos i jugar amb allò que tenim», ha asseverat el president provincial, alhora que ha comentat que «el sobrant es destinarà als consistoris».

 

Valoració dels grups polítics

 

Per la seua banda, el portaveu del PSPV-PSOE ha presentat tres esmenes al pressupost, ja que «a pesar que són uns pressupostos formalment correctes, són un entrebanc dels comptes del 2012 amb variacions xicotetes».

 

«La Diputació té triple A, està sanejada, però seguix la pauta de tant tinc, tant gaste… i tant guarde», ha afirmat Orengo abans de passar a defendre la primera de les seues esmenes, perquè «la Diputació destine els diners sobrants a crear ocupació» ja que, segons el portaveu socialista, «el famós pla de la Generalitat Valenciana no té partida pressupostària». El PP s’ha oposat a l’esmena perquè estos fons han de quedar-se per a previsions futures, però Rus ha precisat que la corporació ja ha consignat la seua part. EU i Compromís han recolzat l’esmena.

 

A continuació, el socialista ha presentat una segona esmena perquè la corporació provincial puga concedir bestretes als ajuntaments que estan esperant per a cobrar el deute de la Generalitat Valenciana, la qual cosa suposaria que la Diputació destinaria més de cent milions d’euros als consistoris. El PP s’ha oposat fonamentalment perquè jurídicament no és acceptable, i Alfonso Rus, per la seua banda, ha aportat dades de les ajudes que ja destina la Diputació als municipis. EU i Compromís s’han abstingut.

 

Finalment, Orengo ha soŀlicitat que l’administració provincial valenciana destine un 1 % del pressupost de totes les partides per a ajudar les entitats i els ajuntaments que fan tasques d’emergència social. La petició ha sigut rebutjada amb els vots en contra del PP i els vots a favor del PSPV-PSOE, Esquerra Unida i Compromís.

 

Fomentar l’ocupació

 

El president de la corporació provincial, Alfonso Rus, ha manifestat que «és un deute de tercers que no li ha de preocupar a la Diputació».

 

Quant a l’esmena per a crear ocupació, Rus ha comentat que la Diputació de València «no pot crear un pla per a polaritzar els llocs de treball, ja que no tenim capacitat econòmica per a fer-ho».

 

«La Diputació ha invertit prop de dos milions perquè la Generalitat pose en marxa el pla que unirà els consistoris, els empresaris i les institucions, per a impulsar la creació d’ocupació», ha comentat el president.

 

«Els pedaços no servixen per a fomentar l’ocupació, estic convençut que el president del Consell posarà en marxa el projecte i la Diputació invertirà en este pla allò que faça falta», ha finalitzat Rus.

  

Pagament de deutes

 

Per la seua banda, la diputada d’Esquerra Unida, Rosa Pérez, ha mostrat el seu rebuig cap a uns pressupostos que «no seguixen la línia d’Esquerra Unida i contemplen la baixada de partides importants, com ara la de l’Escola de Capatassos, la inversió destinada a l’IVAF o la de Cooperació».

 

La portaveu d’EU ha soŀlicitat en una esmena que «la corporació provincial destine ajudes als ajuntaments perquè paguen els interessos dels seus deutes que s’han generat pels impagaments de la Generalitat Valenciana», ha afegit.

 

La petició ha sigut rebutjada pel grup popular i ha comptat amb els vots a favor d’Esquerra Unida, PSPV-PSOE i l’abstenció de Compromís.

 

En segon lloc, la portaveu d’Esquerra Unida ha presentat una esmena perquè la corporació provincial no destine cap partida pressupostària a l’àrea d’Assumptes Taurins. La soŀlicitud ha sigut rebutjada pel PP i ha comptat amb l’abstenció del PSPV-PSOE i amb els vots a favor d’Esquerra Unida i de Compromís.

 

Línia 5 del metro

 

El PP s’ha sumat a la moció presentada pel PSPV-PSOE, EUPV i Compromís sobre la finalització de la línia 5 del metro en el tram comprés entre l’aeroport de Manises i Riba-roja de Túria.

 

El projecte fins a l’estació 0 de Riba-roja s’ha executat en gran part, i per això se soŀlicita a la Generalitat Valenciana que acabe el projecte d’esta línia i que, a més, faça la prolongació des de l’estació 0 fins al centre del nucli urbà.

 

Dos-cents sis pobles volen instaŀlar LED

 

Finalment, la diputada d’EU ha intervingut per a demanar la suspensió del programa d’eficiència energètica finançat per la Diputació de València amb trenta milions perquè els ajuntaments, en condicions molt avantatjoses, instaŀlen per mitjà de la substitució directa les peretes LED triades per la Junta Central de Compres. Pérez ha comentat que ha demanat informes i comentaris que incidixen en el problema denunciat per ella d’este sistema, mentre que el diputat Ibor, responsable de la junta esmentada, ha rebutjat els termes alarmistes de la representant d’EU i ha informat sobre el fet que dos-cents sis pobles de València ja han demanat adherir-se a este pla. Alfonso Rus ha explicat que una de les qüestions claus per les quals hi ha oposició a la substitució directa de les peretes proposada en este pla és que es fa amb un cost molt baix, a mà i amb personal municipal, mentre que la forma actual requerix la intervenció d’empreses especialitzades. «Suposa un estalvi del 74 %» —ha conclòs.

Imágenes del pleno.
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet