Versió per a imprimir

La Diputació dóna suport a la candidatura de l'historiador Vicent Gabarda als Premis 9 d'Octubre

  • El valor històric i social de les seues investigacions, les quals han permés a multitud de familiars de represaliats trobar les restes dels seus sers estimats, li fan mereixedor del reconeixement per part de les institucions valencianes
Imagen
17/06/2020

L'Àrea de Memòria Històrica de la Diputació de València ha volgut mostrar la seua adhesió i suport a la candidatura de l'historiador valencià Vicent Gabarda per a la concessió d'una de les distincions dels Premis 9 d'Octubre 2020.

 

Es tracta d'una figura essencial en tot el relacionat amb la investigació històrica del període de la Guerra Civil i la posterior repressió franquista en terres valencianes. Els seus treballs es caracteritzen per la seua qualitat i rigorositat, mantenint sempre la distància científica que requereix un estudi d'este tipus; però sobretot destaquen per la seua repercussió social a l'hora de traure a la llum la realitat de l'esdevingut durant aqueixos anys.

 

Entre les seues nombroses obres destaquen Els afusellaments al País Valencià (1938 -1956) i La represión en la retaguardia republicana: País Valenciano, 1936 -1939. Ambdues es consideren vertaderes fites de la bibliografia històrica no sols a nivell valencià, sinó també nacional. Es tracta de dos referents per a qualsevol estudiós interessat a conéixer la realitat de la repressió republicana i franquista a la Comunitat Valenciana, així com les diferències pròpies que van caracteritzar al nostre territori.

 

Valor social

 

Però més enllà de l'innegable valor històric que atresoren els treballs de Vicent Gabarda, la Delegació de Memòria Històrica de la corporació provincial, encapçalada pel diputat Ramiro Rivera, vol posar en valor la transcendència de les seues investigacions a nivell social.

 

Una mostra de la importància que la seua obra ha tingut per a la societat és que, gràcies als seus exhaustius llistats, han sigut moltes famílies de víctimes les que han aconseguit saber el que els va ocórrer realment als seus familiars i on es troben exactament les restes dels seus sers estimats. Es tracta, per tant, d'una aportació d'enorme valor per als descendents dels represaliats.

 

Finalment, és necessari destacar a la persona que hi ha darrere de totes estes investigacions, ja que Vicent Gabarda es caracteritza pel seu compromís i accessibilitat, sempre disposat a col·laborar i a aportar els seus coneixements tant en congressos i publicacions, com per a ajudar a les famílies de les víctimes en la cerca dels seus familiars. Circumstància que li fa encara més mereixedor del reconeixement institucional per part de les institucions valencianes en l'edició de 2020 dels Premis 9 d'Octubre.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet