Versió per a imprimir

L'Hospital General liderarà a Europa el projecte Focus per a evitar el contagi de VIH i Hepatitis B i C

  • El programa s'implantarà gràcies a l'acord entre la Fundació de Recerca del centre, dependent de la Diputació i la Generalitat, i els impulsors de la iniciativa a EUA
  • S'engegarà a principis de 2019 i el primer any s'esperen al voltant de 27.000 proves de sang per a detectar i prevenir aquest tipus de virus de transmissió sanguínia
Imagen
26/11/2018

La Comunitat Valenciana ha sigut seleccionada per a desenvolupar el programa Focus, una iniciativa que persegueix l'eliminació del contagi de virus de transmissió sanguínia (VTS). Es tracta d'un programa de salut pública que ve desenvolupant-se a Estats Units des de 2010 en el qual ja s'han realitzat més de sis milions de test de sang per a VIH, Hepatitis C i Hepatitis B. La seua implantació ha sigut possible gràcies a l'acord de col·laboració amb l'Hospital General Universitari de València, a través de la seua Fundació de Recerca -depenent de la Diputació i la Generalitat- amb els impulsors de la iniciativa a EUA.

 

“El programa possibilita la sistematització de la detecció, fonamentalment en els serveis d'urgències hospitalàries i en els centres de salut d'atenció primària, en integrar en el circuit clínic rutinari les proves de garbellat del VIH, l'Hepatitis C i B amb altres proves, utilitzant les infraestructures i el personal ja existent”, explica el director gerent del departament de salut València-Hospital General, Enrique Ortega. En el primer any del programa es calcula que el departament realitzarà “al voltant de 27.000 proves”, ha afegit.

 

La diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, ha ressaltat que aquest programa permetrà “poder accelerar la detecció dels virus de transmissió sanguínia i així poder subministrar els tractaments com més prompte millor”.

 

El programa Focus és una resposta a les recomanacions de detecció dels Centers for Disease Control and Prevention (CDC) d'EUA i del grup de treball de serveis preventius d'EUA (USPSTF) per a la realització de proves de detecció de virus de transmissió sanguínia.

 

Resposta a l'OMS

Aquest programa suposa una resposta a les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut sobre l'augment del garbellat i de ONUSIDA que va publicar els objectius 90-90-90 (90% diagnosticat, 90% en tractament i 90% eliminació del virus). Així mateix, respon a les recomanacions sobre el VHC de l'Estratègia Global del Sector Salut -GHSS, per les seues sigles en anglès- que va instar a l'erradicació de l'hepatitis viral, com una de les principals amenaces per a la salut pública per a l'any 2030.

 

En 2014, coincidint amb el dia mundial de la SIDA, es va llançar a París la iniciativa Fast-Track Cities. Des de llavors, més de setanta ciutats de tot el món amb gran incidència del VIH han signat la Declaració de París sobre Fast-Track Cities Ending AIDS, i en la qual s'han compromès alcaldes i altres líders polítics, comunitats afectades, societat civil, funcionaris de salut urbana, proveïdors clínics i de serveis, i altres parts interessades per a accelerar les respostes locals a la SIDA.

 

Aqueix mateix any el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat va publicar la seua guia de recomanacions per al diagnòstic del VIH fent especial èmfasi en l'oferta de la prova de forma rutinària a persones entre els 20 i els 59 anys en centres d'atenció primària a qui se'ls haja indicat una extracció de sang i en províncies les taxes de les quals de nous diagnòstics siguen superiors al percentil 75, calculat en els últims tres anys. La província de València es troba en el percentil 77, amb una incidència de 7,9 casos per 100.000 habitants.

 

La Comunitat Valenciana ha sigut sempre una regió compromesa amb la salut pública. En el cas de l'Hepatitis C va ser pionera en la universalització de l'abordatge i tractament de tots els pacients, la qual cosa va suposar un important camí cap a l'eliminació de la malaltia. Per açò, ha sigut la primera ciutat europea a ser inclosa en aquest programa que en la nostra Comunitat es coneixerà sota les sigles CRIVALVIR FOCUS (Garbellat, València, Virus, Focus).

Mercedes Berenguer, diputada de Salut, Educació i Benestar Social
Mercedes Berenguer, diputada de Salut, Educació i Benestar Social
Enrique Ortega, director gerent del Consorci Hospital General de València
Enrique Ortega, director gerent del Consorci Hospital General de València
María Río, directora general de Gilead en Espanya
María Río, directora general de Gilead en Espanya
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet