Versió per a imprimir

Puchalt: «Tenim un 2014 per estrenar amb més inversió en Cultura i grans reptes en els municipis»

  • La diputada de Cultura de la Diputació de València ha presentat junt amb el diputat de Teatres i Música la programació cultural de l'any
  • L'Àrea de Cultura participarà en fires municipals i el Festival de Pirotècnia s'estendrà als pobles
  • Els museus, qualificats per Puchalt com a «centres oberts a la societat», compten amb una major inversió per a produccions pròpies
  • La Beneficència amplia a 400 a l'any els actes culturals i recreatius
Presentació de la programació cultural de la Diputació per a 2014
05/02/2014

La diputada de Cultura de la Diputació de València, María Jesús Puchalt i el diputat provincial de Teatres i Música, Cristóbal Grau, han presentat hui, en roda de premsa, la programació cultural prevista per al 2014. En la trobada amb mitjans de comunicació, celebrat en el saló Alfons el Magnànim del Centre Cultural la Beneficència també ha intervingut el director de Gestió Museística i Cultural de la Diputació, Antonio Lis.

 

«Després d'un any d'intensa activitat cultural, havíem d'afrontar 2014 amb el mateix objectiu, per a fer realitat i millorar el mateix compromís amb una potent programació dissenyada des dels museus de la Diputació i des de tots els servicis de l'Àrea de Cultura», ha manifestat la diputada de Cultura.

 

Segons Puchalt, «tenim un 2014 per estrenar amb més inversió en Cultura —21,2 milions d'euros, enfront dels 19,3 de l'exercici anterior— i amb grans reptes que aposten pel municipalisme i per les produccions expositives pròpies».

 

La diputada ha avançat algunes de les novetats que incorpora l'àrea enguany, entre les quals destaca la participació en fires municipals. «de manera gratuïta per als pobles interessats, l'Àrea de Cultura acudirà amb estand propi per a promocionar totes les activitats que realitzem, a més dels diferents servicis que prestem, les nostres publicacions o els Museus de la Diputació».

 

També ha anunciat que, per primera vegada, «hi haurà un ampli catàleg amb les exposicions itinerants, que els ajuntaments valencians podran sol·licitar per a ser mostrades en els seus municipis».

 

Els Museus de la Diputació, qualificats per María Jesús Puchalt com a «centres oberts a la societat», augmentaran en 2014 les seues produccions pròpies i també oferiran noves propostes itinerants.

 

Patrimoni, videojocs, tipografia i motos en el MuVIM

 

L'activitat expositiva arrancarà en el MuVIM amb una gran mostra sobre l'extraordinari fons pictòric i artístic contemporani de la Diputació de València, amb obres dels segles XIX i XX de grans artistes valencians produïda pel Servici de Patrimoni i Manteniment. L'exposició es complementarà amb «El nostre patrimoni documental ens parla de...», una mostra de l'extens patrimoni gràfic de l'Arxiu General de la Diputació de València.

 

Durant 2014, el MuVIM oferirà noves propostes dedicades a la fotografia, els videojocs, la il·lustració i el món del motociclisme i la seua vinculació amb València. A més, el museu acollirà el VI Congrés Internacional de Tipografia i serà la primera seu espanyola del 60 Type Directors Club.

 

Monedes antigues i els primers habitants del Túria

 

El Museu de Prehistòria de València produirà dos importants mostres. «Art en miniatura. Les nostres primeres monedes» traurà a la llum pública la important col·lecció numismàtica que posseïx el museu.

 

En «Viure al costat del Túria fa 4000 anys» s'exposarà l'intens treball realitzat durant 25 anys en el jaciment de La Lloma de Betxí, a Paterna. L'exposició traslladarà als visitants a l'Edat de Bronze de la mà d'una família del poblat. El Museu de Prehistòria completarà estes exposicions amb interessants conferències i jornades.

 

Valencians a Nova York i americans a València

 

El Museu Valencià d'Etnologia presentarà en 2014 una gran exposició sobre els moviments migratoris dels pobles de València cap als Estats Units. «Valencians als EUA» mostrarà, a través dels arxius del centre de control de la immigració als Estats Units situat en l'illa d'Ellis, la investigació sobre les persones que van protagonitzar aquella emigració èpica.

 

També ha preparat diverses mostres sobre la diversitat cultural, etnogràfica i social des d'una mirada internacional. En «Hereros» el públic podrà contemplar Angola a través de les fotografies del brasiler Sérgio Guerra. «Himàlaia», en col·laboració amb el Museé Ethnographique du Neûchatel (Suïssa), exposarà al voltant de 200 peces vinculades a l'antic regne de Bhutan i de l'entorn geogràfic de la serralada de l'Himàlaia. A finals d'anys s'oferirà la possibilitat de veure les distintes celebracions nadalenques al voltant del món a través de «El món en un Betlem. Colecció de Juan Manuel Gisbert».

 

400 activitats en La Beneficència

 

Junt amb els museus, «un altre gran centre difusor de cultura és sens dubte el Centre Cultural la Beneficència, on durant 2014 podrem gaudir de més de 400 activitats musicals, teatrals i didàctiques, a més de les museístiques», ha apuntat la diputada de Cultura.

 

Puchalt, que ha aprofitat la roda de premsa per a anunciar que la Diputació col·laborarà en el centenari de la mítica Banda còmicotaurina L'Empastre de Catarroja, ha incidit també en la rellevància dels programes culturals municipals del Servici d'Assistència i Recursos Culturals (SARC) i en les propostes dissenyades des de la Unitat de Normalització Lingüística.

 

La Institució Alfons el Magnànim, el nou director Vicent de la qual Ribes-Iborra va ser presentat en roda de premsa recentment, incorporarà en 2014 suggeridores novetats. «Volem destacar el paper de la IAM com a entitat divulgadora indiscutible de les lletres valencianes que continuarà la seua labor de més de 60 anys amb un accent més literari i amb la intenció d'atendre a nous àmbits universitaris com el periodisme o la comunicació audiovisual», ha explicat la diputada.

 

Suport a la pirotècnia valenciana i certamen de bandes renovat

 

En l'apartat de Teatres i Música, el diputat Cristóbal Grau també ha anunciat les novetats més destacades de la temporada. Hi ha assenyalat l'extensió de la celebració del Festival de Pirotècnia a altres pobles, a més de València, «donant així l'oportunitat d'intervindre a més professionals del sector».

 

Segons Grau, «en 2014 la Diputació renova el seu compromís amb les societats musicals, que rebran més de 3 milions d'euros». Un altre dels punts destacats per a enguany és la recuperació de les classes magistrals de perfeccionament per a pianistes, o màster class, organitzades en els exercicis en què no hi ha concurs Iturbi.

 

En referència al Centre Teatral Escalante, Grau hi ha assenyalat que té un públic molt exigent. «Cada any hem de ser capaços d'innovar i il·lusionar el públic; per això confiem en les companyies valencianes i en els seus professionals, que ja han demostrat la seua capacitat per a innovar i suggerir productes d'èxit, com ja hem tingut ocasió de comprovar amb l'estrena de tres produccions pròpies de gran altura, Cyrano de Bergerac, Retaule de Nadal i l'Home Invisible».

Declaracions de Ma Jesús Puchalt
Declaracions de Ma Jesús Puchalt
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet