Versió per a imprimir

Una nova vida per al Museu d’Història Natural amb mirada comarcal

  • El Museu de la Universitat de València d’Història Natural renaix a Burjassot gràcies a l'impuls econòmic de la Diputació de València i la Generalitat, en una nova mostra de col·laboració institucional
  • Jorge Rodríguez: “Per a la Diputació és important que l'oferta científica, educativa i cultural arribe a les comarques valencianes”
Imagen
15/02/2018

Fa tres mesos, la Junta de Govern de la Diputació de València donava llum verda a una aportació de 100.000 euros a la Universitat de València perquè poguera exposar les seues col·leccions en un espai amb les condicions idònies. Aquest dijous, 85 anys després de l'incendi que va arrasar les instal·lacions de l'antic Museu d'Història Natural, renaix a Burjassot sota un nou nom, Museu de la Universitat de València d’Història Natural (MUVHN), i una nova mirada comarcal que servirà per a acostar el coneixement als municipis.

 

Aquesta és una inversió provincial que serveix, per tant, per a vertebrar el territori a través de la transferència del coneixement. En paraules del president, Jorge Rodríguez, “aquest nou espai de divulgació demostra el potencial i la necessitat que existisca col·laboració entre les administracions públiques para, com ocorre en aquest cas, recuperar els importants fons de l'antic Museu d'Història Natural i acostar a la societat valenciana aquest important patrimoni científic”.

 

Rodríguez ha posat en valor les 32 col·leccions científiques que estaran exposades i ha celebrat que siga Burjassot, un municipi de l'Horta Nord, la seu del nou espai. “Per a la Diputació és important que l'oferta científica, educativa i cultural arribe a les comarques valencianes, en la línia de la nostra col·laboració amb la Universitat per a acostar aquesta institució als municipis, i de ‘Memòria de la Modernitat’, l'exposició itinerant a través de la qual hem portat obres de Sorolla, Pinazo, Carmen Calvo o Equipo Crónica als municipis”.

 

En la línia de l'apropament comarcal al que ha fet referencia el president de la Diputació, la directora del Museu d'Història Natural, Anna García, ha avançat que s'estan rebent ja peticions d'instituts de tota la província per a realitzar visites organitzades i portar una mostra amb peces de les col·leccions del museu pels municipis. Peces que en molts dels casos s'han arreplegat en les últimes dècades a l'interior del territori valencià.

 

Un patrimoni cultural i científic per a tota la ciutadania

 

El nou museu està situat en la plaça central del campus de Burjassot –en el número 50 del carrer Doctor Moliner-, i s'ha inaugurat aquest dijous amb les intervencions del president de la Diputació, Jorge Rodríguez; el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo; el degà de la facultat de Ciències Biològiques, Javier Lluch; el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona; i la directora de l'espai expositiu fins que es creu el càrrec de direcció tècnica, Anna García.

 

Amb més de 900 m2 de superfície, el museu albergarà alguns dels exemplars taxidermizados que van aconseguir salvar-se de l'incendi, a més d'altres peces emblemàtiques com el meteorit València, amb una edat de formació propera als 4.600 milions d'anys, i la reproducció d'un pterosaurio. En total, 32 col·leccions científiques amb centenars de milers d'exemplars, un patrimoni cultural i científic que serà oferit a la societat valenciana en un espai de recerca i formació per a la comunitat universitària i per al públic en general.

 

“Després de l'incendi de 1932, gràcies al treball conjunt de l’estudiantat i del rector Peset, es van poder salvar moltes d'aquestes peces”, ha posat en valor el rector de la UV. “Unes peces que estaven disperses per la universitat i que ara hem pogut reunir en un espai expositiu digne i a l'abast de tota la ciutadania, cosa que ha estat possible gràcies a la Diputació de València i a la conselleria de Educació, que han aportat fons per a fer açò possible”, ha conclòs Esteban Morcillo.

Declaracions del president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez
Declaracions del president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez
Declaracions del rector de la UV, Esteban Morcillo
Declaracions del rector de la UV, Esteban Morcillo
Una nova vida per al Museu d’Història Natural amb mirada comarcal
Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet