Versió per a imprimir

Villar recupera el refugi antiaeri de Las Solanas amb les ajudes de Diputació per a memòria històrica

  • L'àrea que dirigix Ramiro Rivera subvenciona amb prop de 30.000 euros el condicionament d'un espai que recrea com es vivien els bombardejos durant la Guerra Civil en el municipi de La Serranía
Imagen
10/08/2020

Villar del Arzobispo ha finalitzat les obres de recuperació del refugi antiaeri Las Solanas, una actuació subvencionada amb prop de 30.000 euros pertanyents a les ajudes de la Diputació de València per a l'adequació d'espais i arquitectura de la Guerra Civil.

 

El diputat provincial de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, i l'alcaldessa de Villar, María Ángeles Beaus, acompanyats per membres de la corporació local i la presidenta de la Mancomunitat de La Serranía, Consuelo Alfonso, han visitat este dilluns el refugi del carrer Solanas, el projecte de recuperació del qual va sorgir fa dos anys després de la inauguració de la ruta urbana ‘El Villar de la Llibertat’.

 

La idea de condicionar Las Solanas per a la seua visita i la posterior museïtzació recreant una situació similar a la que es vivia durant els bombardejos s'ha pogut executar en la primera meitat d'enguany amb la subvenció provincial de l'àrea de Desenvolupament Rural i Memòria Històrica.

 

Les obres de neteja i condicionament es van iniciar al gener i han finalitzat durant l'estiu, després del parèntesi causat per la pandèmia. En paraules de l'alcaldessa, María Ángeles Beaus, “Villar obri al públic un nou recurs turístic que enriquix l'oferta cultural i patrimonial del nostre poble i de la comarca, que va tindre un gran protagonisme en temps de la Guerra Civil”.

 

Per part seua, el diputat de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, ha destacat que el refugi de Las Solanas és “patrimoni històric i arqueològic de la Guerra Civil i consegüentment és important recuperar-ho, amb elements originals com els bancs en els quals s'asseien les veïnes i veïns del poble durant els bombardejos, perquè puga ser visitat per les noves generacions”. “Des de la Diputació continuarem realitzant este gran esforç inversor en matèria de memòria històrica que servix a més per a aportar als municipis nous recursos culturals i turístics”, ha afegit Rivera.

 

Els treballs finançats per l'àrea de Memòria Històrica de la Diputació han inclòs perforacions especialitzades, el buidatge del terreny amb mitjans manuals, la consolidació de murs, la restauració d'escales i portes, la instal·lació d'il·luminació i panells interpretatius amb informació descriptiva i gràfica que ha comptat amb les noves tecnologies per a fer més atractiva la visita.

 

‘Villar de la Llibertat’

 

Villar del Arzobispo va jugar un paper rellevant en el transcurs de la Guerra Civil, ja que va ser la rereguarda del front de Teruel en l'eix Andilla-València. Per Villar van passar diferents regiments republicans i allí es va establir, a més de l'aquarterament general de les tropes, un hospital, l'Escola d'Aviació Militar i un camp d'aviació a uns 5 quilòmetres del nucli urbà, al voltant del qual van arribar a acampar 15.000 soldats.

 

Altres dos infraestructures es van construir en temps de guerra en un poble amb marcada tradició minera: un polvorí o depòsit d'armes en els Arenals de Sant Roque i una xarxa de refugis antiaeris en el subsòl que travessaven carrers i cases, en direcció nord-sud i est-oest, entre els quals es trobava el refugi de Las Solanas.

 

La recuperació d'este espai com a atractiu turístic és una més de les activitats posades en marxa per Villar en matèria de memòria històrica, així com la ruta urbana ‘Villar de la Llibertat’, jornades sobre la Guerra Civil en el municipi i la comarca de La Serranía i la publicació de diferents obres que relaten els episodis viscuts a Villar durant la contesa.

Imatge tornar enrere

Subscipción al boletín de Noticias

Para darse de alta en el boletín de Noticias de la Diputación de Valencia introduzca aqui su correo electrónico:

Intranet